קורסים לנוער בסיכון
קורס צלילה לנוער בסיכון - לא מה שחשבתם...
מאת: דנה ברנד, מועדון "פוצקר" בנהריה.
קורסי צלילה לנוער ולנוער בסיכון במיוחד, הם קורסים מיוחדים מאוד עבור כל מי שלוקח בהם חלק, וגם הסיפוק שמגיע בסיום הקורס הוא אדיר, עבור חניכים ומדריכים כאחד.
השם "נוער בסיכון" כולל בתוכו נערים ונערות, שלכל אחד מהם סיפור חיים אישי ומצמרר.
אלה נערים ונערות שהמזל לא היה לצדם, עד הרגע שבו הגיעו למסגרת החינוכית שנתנה להם מענה פרטני ואישי לאתגרים בפניהם כל נער בישראל עומד: לימודים, בגרויות, צבא, חברויות וכן לבעיות שהם "סוחבים" מהבית. עבור חלקם, זה קורה ממש לפני שהם עוברים לטיפול רשויות החוק.
הנערים שמגיעים לקורסי הצלילה, כבר חוו בעבר רצף כישלונות. לכן, חשוב במהלך הקורס להציב יעדים קרובים שבהם יוכלו להצליח, למען המטרה הגדולה והיא קבלת תעודת הצלילה.
הסמכה שמצביעה על הצלחה, על יכולת להתחיל פרוייקט וגם לסיים אותו.
הדבר הבולט ביותר בו נתקלתי במהלך קורסי הצלילה עם נוער בסיכון, הוא העזרה ההדדית שחברי הקבוצה מגישים אחד לשני, והשמירה על הציוד שניתן להם במהלך הקורס.
שני אפיונים אלה שונים מאוד מהאופי של קבוצות גיל מקבילות אליהם, הבאים מרקע שונה, "רגיל".
ידוע לכל שציוד צלילה הנו יקר ותומך חיים ויש צורך לשמור עליו. בתחילת הדרך שלי עם הדרכת נוער בסיכון, פחדתי שהחניכים יפתחו "ידיים דביקות" או פשוט לא ישמרו על תקינות הציוד.
עם הזמן גיליתי שכל-כך טעיתי. כאשר היה צורך לפרוק או לאסוף ציוד, החבר'ה האלה עושים את העבודה בלי שיצטרכו להתבקש פעם נוספת - כולם נרתמים לעזור ודואגים לציוד כקבוצה, ולא רק דאגה לציוד האישי בלבד. בקבוצות אחרות, של צוללים "רגילים" בוגרים או צעירים לא נתקלתי ברוח התנדבות שכזו.
הופתעתי גם בשיעורי המים ובשיעורים העיוניים.
פעמים רבות קורה שחניך מתקשה בביצוע תרגיל, ובדרך כלל המדריך עוזר לו או לחילופין, במים מוגנים, נותן לחניך להתמודד עם הקושי תחת בקרה. בקורסים של הנוער בסיכון, הבעיה היתה הפוכה. הקבוצה מאוד מודעת לקשיים שיש לכל אחד, וערנית למצוקות של החברים. לכן, כשחניך התקשה, הוא קיבל מיד עזרה מכל הסובבים אותו. בהצלחה של אחד כולם שמחו - כך שלמשל, אם חניך שהתקשה בתחילה בריקון מסכה והצליח לבסוף, כשיצאנו מהמים כולם הריעו לו.
גם שיעורי התיאוריה היו בעלי אופי שונה. הלימודים הנם בקבוצות קטנות, והנושאים מפוצלים לתתי-נושאים רבים יותר. גם כאן, הרבה מעבודת ההדרכה נעזרה בחניכים עצמם, כאשר אלה שהבינו הסבירו לאלה שקצת פחות הבינו. כמתבוננת מהצד, זה היה פשוט יפה לראות את האור בעיניים נדלק ברגע שירד האסימון, כשהבינו מה עושים עם החוב חנקן, ולמה בכלל צריך את זה...
סיום הקורס מאופיין בחגיגה גדולה, שלרוב כוללת בתוכה גם ארוחה לא קטנה.
אלה הם נערים ונערות שלא היו רגילים להצליח, והקורס סיפק להם, פעם אחר פעם חוויות של התנסות, התגברות על קשיים ובעיקר ועכשיו הם עשו מבחן ועברו אותו בהצלחה, עמדו ברמת הצלילה הנדרשת - ויש להם גם תעודה שמוכיחה את זה.
השמחה היא כללית וסוחפת את כל מי שבסביבה.