מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל פרטיות תנאים
English
שלום אורח, התחבר
תמונת אווירה

תקשורת בצלילה - סימני ידיים

מאת שלומי פלניצקי * 

  

מגבלות התקשורת מתחת למים מוכרות היטב לכל צולל מיומו הראשון בקורס הצלילה הבסיסי. אין צולל שאינו יכול לספר לפחות על מקרה אחד של אי הבנה במהלך צלילה בינו לבן זוגו או מדריך או מוביל צלילה בה השתתף.

שפת הסימנים הנלמדת בקורסי הצלילה הספורטיבית באה לצמצם מקרים אלה אך היא מוגבלת ואינה מכסה את אוצר המילים ואת מכלול המסרים שנרצה להעביר או לדון בהם מתחת למים עם צוללים אחרים. מכיוון שצלילה טכנית מורכבת בהרבה, ומגוון המצבים המתפתחים במהלכה גדול יותר באופן משמעותי,  והיא מתבצעת בצמוד לתכנון זמנים קשיח, אין בה מקום לאי הבנות שכאלה או לעיכובים מיותרים שמטרתם ניסיון להבין מה מנסה בן הזוג לומר לנו.

מסיבה זו, פותחה בקרב קהילת הצוללים העוסקים בתחומי הצלילה המתקדמת (טכנית, מערות וספינות טבועות) שפה רחבה יותר הן בשימוש בסימני הידיים והן באמצעים נוספים כגון פנסים, גלגלות ולוחות רישום.

במאמר זה נסקור שפה זו בדגש על מרכיביה הרלבנטיים לצלילה טכנית בים פתוח, אך רבים מהסימנים המופיעים כאן נמצאים בשימוש גם אצל צוללי מערות וספינות טרופות.

שליטה מלאה בשפה זו הינה ממרכיבי המפתח הנחוצים לצורך ביצוע צלילה בזוג או בצוות באופן מוצלח ובטוח ומאפשרת בנוסף הנאה שלמה יותר בצלילה בקבוצה. בכדי להשיג זאת, מחובתך כצולל לוודא, ביחד עם בן זוגך או הצוות עמו אתה צולל, כי כולכם מכירים את הסימנים הרלוונטיים ולמעשה "דוברים" את אותה השפה. אם לא עשיתם זו צפה לבעיות תקשורת מתחת למים ולתקלות העלולות להיווצר כתוצאה מכך. 

 

תקשורת תת-מיימית בצלילה, שפות סימנים:

מתחת למים נשתמש בעיקר ב"שפת" סימני הידיים. אך בנוסף ל"שפה" זו יש עוד שתי שפות/שיטות תקשורת בהם נשתמש בצלילה בתנאי ראות לקויה או בחושך:

תקשורת בעזרת פנס.

ותקשורת בעזרת מגע.

תקשורת באמצעות ידיים

ישנם שני עקרונות בסיסיים בשפת סימני הידיים אשר בשימוש בצלילה מתקדמת: ראשית על כל הסימנים להיות פשוטים לסימון ולהבנה בכל מצב ושנית עליהם להתבצע ביד אחת בלבד כאשר היד השנייה נשארת פנויה לטיפול בציוד (אחיזת פנס, תפעול אינפלייטור ועוד). סמני הידיים מתאפיינים עפ"י שלוש אפשרויות:

סימני דרישה או הוראה -  סימנים אלה מחייבים תשובה או תגובה מידית.

סמני תשובה או תגובה - ישמשו כמענה לסימני הפקודה.

סימני אינפורמציה -  משמשים להחלפת מידע איכותי או כמותי. לעיתים , כתלות בחשיבות המידע, מקבלים סימנים אלה תוקף של סימני דרישה/הוראה.

למרות החלוקה הנ"ל יש להבין כי אותם סימנים מקבלים לעיתים משמעויות שונות ולכן חשוב להבין ראשית את ההקשר שבו ניתנו.

ניקח לדוגמא את הסימן הנפוץ מכולם "O.K", לרוב משמעותו הינה: אני בסדר, האם אתה בסדר? אך בהקשרים שונים המשמעות יכולה להיות, כן או אני מסכים או מבין, מצוין או איזה יופי ועוד. ועדיין כאשר בן הזוג יוזם תקשורת באמצעות סימן זה משמעותו הינה המשמעות המקורית ותוקפו הוא סימן פקודה ולכן דורש תשובה מיידית.

אי מתן תשובה או השתהות בהשבה, או מתן תשובה שאינה ברורה מספיק משמעותה מבחינת השואל כי משהו אינו כשורה ולכן עליו לעצור את הצלילה להבין את פשר הבעיה ולנקוט פעולה בהתאם. 

כאשר הצולל מרוחק הוא יסמן "הכל בסדר" ע"י כיפוף היד/ים מעל הראש, סימון כזה נפוץ כאשר רוצים לסמן הכל בסדר לצוות הסירה או לכיוון החוף

סימן מחייב נוסף הוא הסימן סיום צלילה - עולים!.

משמעות סימן זה הינה חד משמעית: הצלילה הסתיימה - יש להתחיל בתהליך עליה באופן מיידי.

כל אחד מהצוללים יכול לסיים את הצלילה, ועל כל הצוללים להשיב בסימן זהה לאות שהבינו ולהתחיל תהליך עלייה. במהלך העלייה יוכלו לברר מדוע סימן אותו צולל לסיים את הצלילה? ואם יש צורך בהושטת עזרה באופן מסוים, לעשות זאת. בשום פנים אינו רשאי צולל לחלוק על סימן זה או לנסות לשכנע את חברו להישאר או להמשיך לאחר שזה סימן עליה. 

כאשר נרצה לסמן עלייה ללא סיום הצלילה, נעשה שימוש בשני הסימנים הבאים:

 

 

 

 

כאשר רוצים לסמן לצולל את הדרך לנקודת היציאה לקראת סיום הצלילה.

חוזרים לכיוון ממנו יוצאים מהמים -  מצביעים למשל לכיוון חבל העוגן או לכיוון המדרון.

כאשר רוצים לסמן לצולל אחר לעלות לעומק מסוים או לשמור מרחק מהקרקעית

סימן "העמק":

סימן נוסף שמחייב התייחסות או תגובה הינו סימן "העמק" או "רד למטה" .

סימן זה ניתן בדר"כ על פני הים כאשר הווסתים של הצוללים בפה (ולכן לא ניתן לדבר) הצולל המוביל מסמן בעזרת האגודל כלפי מטה "להעמיק", בדרך כלל לאחר ששאל אותם האם הכל בסדר (סימן O.K) וקיבל מכולם תשובה חיובית. התגובה של שאר הצוללים תהיה בסימן זהה ובדרך כלל ירוקנו את המאזן מהאוויר בעזרת היד השנייה.

יש לשים לב לצוללים שמגיבים לסימן זה בסימון שונה מ"העמק" יכול להיות שלצוללים אלו יש קושי בהעמקה (מאזן לא מתרוקן, חוסר במשקולות, בעייה בהשוואת לחצים וכו') .

 
 

סימן עצור:

סימן מוחלט נוסף שמשמעותו "עצור במקומך והמתן" או "עמוד" - הפסק תנועה.

לסימן זה משיבים בסימן עצור כך גם הצולל שסימן לעצור יודע שהבינו אותו ובמידה ויש צוללים נוספים בקבוצה שלא ראו אותו הם יראו את הסימן של הצולל השני. אם בן הזוג שלך מגיב לסימן העצור בסימן אחר כמו "הכל בסדר" וכו' הוא כנראה לא הבין אותך ועליך לסמן שוב "עצור" עד אשר הוא יבין. בסימן זה משתמשים כאשר מישהו מעוניין לעצור בכדי לסדר משהו, כאשר צולל אחר בקבוצה לא מעוניין להמשיך פנימה בצלילת חדירה, כאשר רוצים לבצע התייעצות, כאשר צולל אחד מבין שצולל שני בדרכו להסתבך בחבל שהוא לא רואה או לבוא במגע עם בעל חיים מסוכן ועוד.

בעולם הצלילה קיימים 2 סימוני ידיים לסימן עצור, אגרוף במקביל לצד הראש או יד פתוחה (אצבעות צמודות) מלפנים, 2 הסימונים מקובלים וחשוב לתדרך לפני הצלילה כך שהסימן יהיה מוסכם* על כולם.

*קיימים 2 סימוני ידיים נוספים בהם משתמשים באגרוף - אגרוף מושט לפנים שמשמעותו בעל חיים מסוכן, ואגרוף בגובה הכתף שמשמעותו - הגעה לרזרבי, כלומר ללחץ 50BAR במיכל הצלילה.

סימני האט ו"שחה":

סימני הוראה נוספים הינם האט – הורדה והעלאה של כף יד מכופפת שמסמנת להאט את קצת ההתקדמות ומשמשת למקרים בהם נפתחים מרווחים בין הצוללים או כאשר אחד הצוללים מתקדם מהר מידי.

סימן נוסף הינו "שחה" או ה"התקדם" – מסמנים בעזרת 2 אצבעות כמו בתנועת סנפירים. משתמשים בסימן זה לאחר שהסיבה בגינה עצרנו טופלה או כאשר מעוניינים לזרז את שאר הצוללים בקבוצה.

סימני אינפורמציה

 

כאמור , בנוסף לסימני הדרישה/הוראה ישנם סימנים חיוניים נוספים, שמטרתם העברת מידע בין הצוללים בקבוצה, בין הסימנים השכיחים סימן השאלה:

כאשר סימן זה יופיע בתחילת "משפט" או בראשית פניה משמעותו שהסימן או סימנים שיבואו הינם שאלה ולא פקודה או דרישה. למשל, סימן העלייה או סיום הצלילה, אשר יופיע לאחר סימן השאלה משמעותו אינה עליה מידית או סיום הצלילה אלא, האם אתה רוצה לעלות? או האם הגיע הזמן לעלות? סימן השאלה הופך את משמעותו של כל סימן הוראה או סימן מידע - לשאלה. אך שימו לב, על סימן השאלה להופיע בתחילת המשפט ולא בסופו.

שימוש נפוץ לסימן זה הינה הנחת היד המסמנת על השעון במטרה לשאול "עוד כמה זמן? " או הנחת היד המסמנת על מד הלחץ במטרה לשאול "כמה גז יש לך במיכלים ?"

 

סימני תשובה שכיחים לשאלות הינם "כן" ו-"לא".

סימן "כן, הוא בעצם סימן O.K כאשר סימן "לא" זהה בעצם לסימן האוניברסאלי של הטיית האצבע המורה ימינה ושמאלה . סימן נפוץ נוסף הינו סימן "בעיה" – הטיית כף היד על ציר האמצע שמסמלת "משהו לא בסדר".

  

 

 

אין לי אוויר:

סימן זה הינו דוגמא לסימן שהופך מאינפורמציה להוראה!

הצולל מסמן בעזרת תנועת כף היד אופקית לכיוון הגרון- "אין לי אוויר".

סימן זה משמעותו המידית הינה – "תן לי אוויר".

צולל שרואה צולל אחר מסמן "אין לי אוויר" ישחה לעברו באסרטיביות תוך שהוא מושיט אליו את ווסת הצלילה שלו ביד אחת ואוחז בצולל במצוקה ביד השנייה.

בדר"כ, לאחר שהצולל מקבל אוויר, הסימון הבא יהיה, הסתיימה הצלילה – עולים.

 

מספרים:

בין הנתונים החשובים בצלילה - מספרים. נתון כמותי בעזרתו מחליפים מידע על זמני צלילה, לחץ המיכל, עומק ועוד. בקורס הבסיסי מלמדים את צולל בעיקר לסמן כמות אוויר במיכל ע"י שימוש בסימן מוסכים ל"חצי מיכל"- 100BAR והגעה ל"רזרבה" - 50BAR. וניתן כמובן להוסיף לסימונים אלה גם יחידות לחץ ב"עשרות BAR" ע"י שימוש באצבעות. 

באיור הבא, שיטת סימון מתקדמת לציון ספרות בעזרת יד אחת בלבד.

 
 
סימני ידיים (מוסכמים) נוספים
   

 

כל הזכויות שמורות למחבר ולהתאחדות הישראלית לצלילה.

*מאמר זה מבוסס על הפרק "תקשורת בצלילה טכנית" מתוך המדריך המעשי השלם לצולל הטכני.

חולצת טריקו נוסטלגית!
עכשיו בחנות!
חולצת טריקו נוסטלגית!
חזר למלאי! חולצת טריקו קצרה עם לוגו הדג היהודי צבע לבן מידות 16, S-3XL
לרכישה ולמידע נוסף >
רכישת ביטוח צלילה + תשלום דמי חבר הכל במקום אחד
ביטוח צלילה!
רכישת ביטוח צלילה + תשלום דמי חבר הכל במקום אחד
ההתאחדות הישראלית לצלילה רואה בביטוח הצלילה את אחד מהשירותים החשובים שביכולתה לספק לחברי ההתאחדות. זכרו שכשאתם רוכשים ביטוח צלילה דרך ההתאחדות הישראלים לצלילה אתם תורמים לפיתוח ענף הצלילה
לרכישת ביטוח צלילה או תשלום דמי חבר >