שמורות טבע ימיות - התקווה של הים
מאת: שרה אוחיון
אוכלוסיית העולם גדלה במהירות. למעלה מ- 3 מיליארד בני אדם ניזונים מחלבון טרי מהים מדי יום. כדי לספק את הדרישה הגדלה, שיכללה האנושות את שיטות הדיג והגדילה את ציי סירות הדיג. דיג יתר ושיטות דיג הרסניות הפכו לגורמים המובילים לקריסה של אוכלוסיות דגים ומערכות אקולוגיות בים.
שמורות טבע ימיות הן ה- "safe zone" - המקלט הבטוח של בעלי החיים בים. בדומה לשמורות טבע יבשתיות, הן מספקות הגנה מרחבית לטבע הימי ומאפשרות לו להתקיים ללא הפרעות. הן מספקות הגנה משלל איומים ולחצים אנושיים, ובראשן תמותה ישירה כתוצאה מפעילות דיג.
אלפי מחקרים מרחבי העולם מוכיחים ששמורות טבע ימיות הן כלי יעיל להגנה על אוכלוסיות דגים, ואף לאישוש אוכלוסיות שקרסו. מחקרים רבים מראים, שרק שמורות אל-געת (no-take zone), אלו האוסרות על כל פעילות דיג בשטחן, מראות יעילות משמעותית המתבטאת בעליה של מאות אחוזים (מעל 400%!) בביומסה של אוכלוסיות דגים בהשוואה לאזורי דיג סמוכים. בשמורות ימיות נראה דגים גדולים יותר ובמגוון גבוה יותר. דגים בעלי ערך מסחרי גבוה, המהווים מטרה לדיג, כמו טורפי העל של הים התיכון - הדקרים, מראים את ההתאוששות המשמעותית ביותר בתוך שמורות ימיות. לשמורות ימיות פוטנציאל לתרום להתחדשות הדגה גם בשטחי הדיג סביבן, על ידי תהליך שנקרא זליגה - דגים גדולים שוחים, ודגיגים וביצי דגים נישאים על זרמי הים, החוצה מגבולות השמורה.
מי כמונו הצוללים מכיר ויודע את ההבדל בין צלילה באזור עמוס בפעילות דיג לצלילה, לבין צלילה בשמורת טבע ימית?
לנו הצוללים, יש את היכולת להפוך לשעה קלה לדגים (אם כי קצת מגושמים), לחוות ולהרגיש את העולם התת-ימי. באזורים לא מוגנים אנו חשופים לסכנה מסירות, רשתות דיג נטושות וחוטי דיג, ולהיות כל הזמן "על המשמר". לעומת זאת, בשמורה ימית אנו יכולים לצלול בבטחה וברוגע ולהנות מיופיו ועושרו של הים.
עכשיו תדמיינו מה המשמעות של שמורה ימית עבור דגים, צבי ים דולפינים או כלב ים!
השנה ביום האוקיינוסים אנו מצטרפים ליוזמה הבינלאומית הקוראת להגדיל את שטחי השמורות הימיות לכדי 30% עד לשנת 2030 (שזה ממש עוד מעט!)
יותר שמורות ימיות אומר יותר בעלי חיים בים ויותר אזורים מרהיבים לצלילה!
הצטרפו אלינו לצלילות!