צלילה ללא בועות - קורס מערכות סגורות
הצלילה במערכות סגורות (מערכות ממחזרות נשימה) הקדימה, למעשה, את המערכת הפתוחה (S.C.U.B.A) עמה רובנו צוללים. אלא שמשך שנים רבות שימשו המערכות הסגורות בעיקר לצלילות צבאיות, ובעשור האחרון גם לצלילות טכניות עמוקות, כחלופה לצלילה עם מס' מיכלים עם תערובות שונות.
אלא שמצב זה עומד להשתנות. יותר ויותר צוללים החלו בשנים האחרונות להביע עניין ולהתנסות בצלילה עם מערכות במעגל סגור, לאו דווקא לביצוע צלילות עמוקות. המערכת הסגורה מביאה עמה יתרונות נוספים: צלילות ארוכות למשך מס' שעות ללא צורך בהחלפת מיכל, צלילה "שקטה" ללא פליטת בועות, קונפיגורציה נוחה, אפשרות להגיע לאיזון אופטימלי, ועוד.
אמנם, עד היום היו המערכות הסגורות מורכבות ומסובכות לתפעול ודרשו הכשרה ממושכת ויקרה, שהתווספה לעלותה הגבוהה של המערכת, אך נראה כי המגמה כיום היא ליצור מענה לצרכיהם של הצוללים הספורטיביים, ולייצר מערכות סגורות פשוטות להרכבה ולתפעול.
מערכת כזו היא ה- MK-VI דיסקאברי של חב' "פוסידון". זוהי מערכת שתוכננה ועוצבה במיוחד לשימושם של צוללים ספורטיביים. המערכת מבוססת על שני מיכלים של 3 ליטר, אחד המכיל 100% חמצן, ואילו השני – ה"מדלל" – מבוסס על אוויר רגיל. למערכת מחוברת יחידת מחשב, המנטרת בכל עת את העומק וזמן הצלילה, מחשבת בזמן אמת מהי התערובת האופטימלית לנשימה ומוסיפה לגז הנשימה באופן אוטומטי את כמות החמצן הנדרשת. המערכת מבצעת בדיקות שוטפות משך כל זמן הצלילה ומתריעה לצולל על כל תקלה או בעיה אפשרית. במקרה כזה, או במקרה בו הצולל חש שלא בטוב, הוא יכול בתנועה אחת להפוך את המערכת למערכת פתוחה רגילה, לנשום אוויר רגיל ולעלות לפני הים, ללא צורך בחניות דקומפרסיה.
ניתן לצלול עם המערכת עד שש שעות רצופות, בתלות בצריכת האוויר של הצולל. גז הנשימה במערכת הסגורה אינו יבש וקר כמו במערכת הפתוחה, מה שהופך אותו לקל יותר לנשימה ומונע את היובש בגרון ובחיך המוכר מצלילות מיכלים. יחידת המחשב פשוטה וקלה להבנה.
נראה כי המערכת תהיה אטרקטיבית במיוחד עבור צוללים הנוהגים לבצע צלילות ארוכות במיוחד כשהם נושאים עמם מיכלים רבים, וכן עבור צלמים השוהים זמן רב במים כדי להשיג את התמונה המושלמת. גם מדריכי צלילה המבצעים צלילות רבות ביום עשויים למצוא בה עניין, וכך גם אלה מבינינו הנוהגים לבלות לעתים מזדמנות בספארי צלילה ושואפים להאריך את משך הצלילות שלהם באתרים הייחודיים אליהם הם מגיעים.
מועדון "מנטה", שהביא את המערכת לארץ, פנה להתאחדות הישראלית לצלילה בבקשה לכתוב מערך הדרכה למערכת הדיסקאברי. צוות פיתוח הדרכה של ההתאחדות נרתם למשימה ומשך מס' חודשים למדו את המערכת, תוך שיתוף פעולה מלא עם בועז סמוראי מ"מנטה", שעבר הכשרה מקיפה בחו"ל על מערכת זו. לאחר כתיבת המערך ביצע הצוות קורסי פיילוט עם מדריכי "מנטה", כשה"חניכים" והמדריכים מחליפים תפקידים ביניהם במהלך הקורס ובוחנים את מערכי השיעור מנקודת מבטם של צוללים שאין להם רקע בנושא. בהמשך בוצע תהליך בקרת איכות ע"י מד"רים בהתאחדות כנהוג עבור מערכי הדרכה חדשים, והמערך קיבל את אישור הרשות לצלילה ספורטיבית.
להבדיל מקורסים המתבצעים בחו"ל, שם ניתן ללמוד צלילה מראשיתה על המערכת, הוחלט לבנות את הקורס כקורס הסבה, עבור צוללים בדרגת שני כוכבים לפחות. מערכי הקורס נבנו כך שכל צולל ילמד לצלול עם המערכת לעומק המותר לו ע"פ דרגתו הספורטיבית.
משך הקורס שלושה ימים. הקורס משלב שיעורי כיתה בהם עורך הצולל הכרות עם המערכת וחלקיה השונים, לומד להרכיבה, לתפעל אותה ולפרקה ומקבל רקע כללי על מערכות סגורות ואופן פעולתן. בחלק המעשי, נערכים שיעורי מים מוגנים ולאחר מכן צלילות ים פתוח, בהם חוזר הצולל על תרגילים בסיסיים ולומד לבצעם עם המערכת הסגורה, וכן מבצע תרגילים הקשורים לתפעול המערכת, זיהוי תקלות נפוצות וטיפול בהן. במסגרת הקורס מבצעים הצוללים גם צלילה עצמאית, אותה הם מתכננים תחת פיקוח המדריך, אך מבצעים בעצמם, במטרה להכשירם לצלילה עצמאית ואחראית במסגרת הקורס. בסיום הקורס נערך מבחן, ולאחר שיעברו אותו בהצלחה יוסמכו הצוללים כצוללי מערכת סגורה.
צוללים בעלי הסמכת עומק (צוללי 3 כוכבים, דייבמאסטר, טכניים) יוכלו לעבור יום נוסף של הדרכה בו יתרגלו צלילת עומק עם המערכת וכן יתרגלו שימוש במיכל בייל-אאוט, כדי לקבל הסמכה לצלילה עם המערכת עד עומק 40 מ'.
בנוסף לקורס הבסיסי והמתקדם, נכתב גם מערך לצלילת התנסות, המיועד לצוללים המעוניינים ל"הרגיש" את המערכת טרם שיחליטו אם להירשם לקורס וגם לצוללים המעוניינים להתנסות בחוויה שונה ומעניינת. חלק לא פחות חשוב הוא מערך ההדרכה לדרגת מדריך עוזר ומדריך מוסמך למערכת הסגורה, שיאפשר למדריכי הצלילה לעבור הכשרה ייעודית להדרכת מערכת זאת.
בימים אלה שוקד צוות הפיתוח על הכנת מצגות שילוו את תהליך הלמידה, ועל הפקת ספר המכיל את התיאוריה של מערכות ממחזרות נשימה, מפרט טכני של המערכת כולל פירוק והרכבה, ועזרים נוספים.
כתיבת מערכים ומצגות: ספי בארי.
כתיבת תוכן וספרות: שלומי פלניצקי.
ייעוץ: בועז סמוראי.
עוד לקחו חלק בפיילוט: עודד בן-שפרוט, תום פלד, חנוך בלזדה, רובי נבון, אביתר מדר, אילן ורד.
תהליך הבקרה בוצע ע"י: אבישי אפרת, איציק קודוביצקי, בעז מייזל ולירון תירוש.
תודה מיוחדת לדודו ורד על היוזמה, האירוח ושיתוף הפעולה.