למה כרישים תוקפים?
מומחים בין-לאומיים להתנהגות וביולוגיה של כרישים הגיעו למצרים כדי לבחון את הנסיבות לתקיפות האחרונות. כל החוקרים מסכימים ביניהם שתקיפות כרישים אינן מתרחשות לעתים קרובות ושכרישים הם אינם טורפי-אדם ידועים לשמצה כפי שסרטי הוליווד מציגים אותם, וכפי שהם נתפסים בידי הציבור הרחב. משום כך מסקרן במיוחד לחקור ולברר מה משך את הכריש/ים התוקפן/ים למים רדודים ולקרבת החוף, ולגרום למותו של אחד הרוחצים ופציעה של כמה נוספים.
שני מיני כרישים נתפסו מאז על-ידי דייגים מקומיים, אבל אין וודאות באשר לזהות הכריש התוקף. שני הכרישים שנתפסו – שניהם כרישים פלאגיים, כרישי ים פתוח – הם כריש המאקו (העמלץ הכחול) וכריש ארך-גף (Oceanic white-tip). בעוד שהאחרון נפוץ מאוד בים האדום, הגם שלא בקרבת החופים, הרי שנדיר יותר למצוא כרישי מאקו, והפעם האחרונה שבה אירע מקרה תקיפה של כריש מאקו היתה ב-1970, בחופי אילת.
את הסברות הרווחות, שגם מגובה בעדויות מסוימות של "עדי ראייה", היא שמטען של פגרי צאן מאונייה חולפת הם שמשכו את כרישי הים הפתוח לקרבת החופים, והיוו פיתיון לא מכוון לקרב אותם לאוכלוסייה אנושית ולעורר את יצר הטרף שלהם.
סברה אחרת גורסת שעקב דייג יתר והתדלדלות הדגה, נאלצים גם כרישי ים פתוח להתקרב לחופים, ולחפש מזון שם.
כך או כך, חשוב להבין שכריש אינו נמשך לבני-אדם כטרף, וריח דם האדם אינו מזעיק אותו ממרחקים: מרבית התקיפות כלפי בני-אדם הם פשוט "טעות בזיהוי", בדיקה תמימה של האובייקט, טעימה מנומסת עד שיעמדו על טעותם. צוללים, במיוחד, אינם מועדים ביותר לתקיפה על-ידי כריש. מלכתחילה הכריש לא מזהה בהם משהו הדומה למזונו, במיוחד לא כאשר הם נעים בקבוצה, או קרוב לעצם גדול (ספינה או שונית), מוציאים בועות מהפה ונעים בצורה איטית וקבועה, ולא מפרפרים בידיים כמו דגיגים.
סברה אחרת שהועלתה במצרים ואצלנו מעלה חיוך משועשע, היא שסוכני מוסד שחררו כריש מאומן לתקוף מול חופי שארם א-שייח', כחלק ממזימה ישראלית לפגוע בתיירות במצרים.
סברה מלומדת אחרת מקשרת את התקרבות הכרישים למים החמימים יותר בקרבת החוף למטרות רבייה והשרצה, ואת התקיפות, כאמור, מתוך ניסיון לבחון האם מדובר במשהו שעשוי להיות חלק מתפריטם. הכריש ארך הגף הוא אופורטוניסט, ובהיותו כריש של ים פתוח הוא אינו מרבה לפגוש בני-אדם.
תהיה סיבת התקיפות אשר תהיה, יש לקוות שהן לא יישנו ושחיי אדם לא יסוכנו בחופי סיני ובכלל ולא פחות מכך – שתגובת הרשויות במצרים כלפי הכרישים לא תהיה גורפת וחסרת איזון. מיליונים רבים של כרישים נטבחים מדי שנה ברחבי העולם בידי האדם, ויש לזכור שכטורפי-על הכרישים הם מבין המינים המשפיעים ביותר על מארג המזון בים, ועל המבנה האקולוגי של חברת בעלי-החיים באוקיינוסים.
לסיכום, הנה הסבר נוסף על תקיפת כרישים, מנקודת מבטו של כריש אחד שיודע את האמת: