איך לבחור ביטוח צלילה
איך לבחור ביטוח צלילה
ביטוח צלילה בהתאחדות הישראלית לצלילה
לרכישת ביטוח צלילה בינלאומי
כל צולל ישראלי מכיר את זה. מייד כשהוא מגיע לדלפק מועדון הצלילה הוא נשאל אם יש לו ביטוח צלילה בתוקף. תשובה חיובית אינה מספקת – הוא נדרש להציג את כרטיס הביטוח, המעיד שביטוח הצלילה שלו בתוקף.
במדינת ישראל קיים חוק צלילה הקובע חובת ביטוח לצוללים. אכיפת החוק מתבצעת למעשה באמצעות מועדוני הצלילה, המחויבים לוודא שצולל מצויד בביטוח צלילה בתוקף לפני שישכירו לו ציוד או אפילו ידחסו לו את המיכל.
מתוך חוק הצלילה (1980):
2. לא יצלול אדם צלילה ספורטיבית אלא אם יש לו פוליסה בת-תוקף לפי דרישותיה של הרשות המוסמכת.
3. חובת הביטוח לפי תקנה 2 תחשב כממולאת, אם הפוליסה שהוצאה לצולל בידי מבטח כמשמעותו בחוק הפיקוח על עסקי ביטוח, תשי"א - 1951 מבטחת אותו מפני חבות שהוא עלול לחוב של חילוץ, פינוי, אשפוז וטיפול רפואי שנגרמו לו עקב תאונת צלילה.
ומה קורה בחו"ל?
ובכן, תלוי איזה חו"ל. יש מקומות (לא רבים) בהם נקבעו חוקים או תקנות מקומיים בדבר החובה לצלול עם כיסוי ביטוחי, והצולל יידרש להציג ביטוח צלילה בינלאומי בתוקף. ברוב המקומות איש לא יתעניין בכך ונושא הביטוח יישאר בתחום אחריותו האישית של כל צולל.
עם זאת, מדובר בהימור על סכום גדול למדי. הצולל הישראלי המורגל רק באתרי הצלילה באילת - הקרובים מאוד לחוף ונמצאים במרחק כמה דקות נסיעה מבית חולים ותא לחץ – יופתע לגלות שרוב אתרי הצלילה האטרקטיביים בעולם מרוחקים מרחק רב ממקום בו ניתן להעניק טיפול רפואי. עלות חילוץ, פינוי וטיפול, במקרה של תאונת צלילה חלילה, עלולה להגיע לסכום של עשרות אלפי דולרים.
ובשביל מה בעצם צריך ביטוח צלילה?
כל עוד הכל בסדר, באמת לא צריך. הבעיה היא בפעם ההיא, היחידה, שעוד לא קרתה (ואנחנו מקווים שגם לא תקרה), שבה משהו לא יהיה בסדר. ואז אתה לא צריך ביטוח צלילה – אתה חייב שיהיה לך ביטוח כזה.
זו יכולה להיות עלייה פתאומית ובלתי מבוקרת מהעומק, כתוצאה מהתנפחות פתאומית של המאזן. זה יכול להיות תכנון לא נכון של יום צלילות או של ספארי שבו ביצעת סדרת צלילות צפופה ואינטנסיבית. וזה יכול להיות יום צלילות רגיל, שאין בו שום אירוע חריג, אך בסופו מסתבר ששהית הרבה בשמש, שתית הרבה פחות ממה שצריך, ניסית למצות את כל "זמן המים" שמיכל האוויר או המחשב מאפשר והעמסת על גופך הרבה יותר מדי.
במקרים כאלה ואחרים תגיע בסופו של דבר לטיפול רפואי ורוב הסיכויים שתישלח לבלות כמה שעות בתא לחץ, ולו רק כטיפול מונע. עלותו של טיפול כזה מגיעה לעשרות אלפי שקלים.
למה צריך ביטוח ייחודי לצלילה? מה עם ביטוח הבריאות?
שאלה מצוינת. טיפול בתא לחץ אכן מוכר בסל הבריאות ואמור להיות ממומן ע"י קופות חולים. ההתאחדות הישראלית לצלילה אף פנתה בעבר למנהל הבריאות והשיגה הכרה בכך. אלא שרוב קופות החולים יוצרות הפרדה בין טיפול רפואי שיקומי בתא הלחץ (למשל לחולי סוכרת או נפגעי כוויות) לבין טיפול בנפגעי צלילה, המוגדר כטיפול חירום. השורה התחתונה היא, שקופות החולים מסרבות, בדרך כלל, לשלם את עלות הטיפול בנפגע צלילה.
גם אם "זכית" וקופת החולים שלך הסכימה לשאת בעלות הטיפול, הרי שביטוח הצלילה מכיל כיסויים נוספים שאינם מכוסים בשום אופן ע"י קופ"ח. החל מחילוץ ופינוי, שעלול לכלול מלבד אמבולנס גם חילוץ בספינה ואף פינוי מוטס, דרך טיפולים נוספים ומשלימים לאחר הטיפול הראשוני, פיצוי עבור ציוד שאבד במהלך התאונה, ועד כרטיס טיסה למלווה שמגיע אל הנפגע ומלווה אותו בחזרה ארצה.
אז איך בוחרים ביטוח צלילה?
בארץ יש חמישה חברות ביטוח המציעות ביטוח צלילה. "איילון חברה לביטוח", "הראל חברה לביטוח", "כלל ביטוח", "הפניקס" ו- "AIG". הפוליסות, בדרך כלל, דומות מאוד אחת לשנייה. חלקן מציעות כיסוי מורחב, בו סכומי הכיסוי גבוהים יותר, אך גם הפרמיה המשולמת. לפני שממהרים לרכוש כיסוי כזה, מומלץ לבדוק האם בכלל יש בו צורך. הרי סכומי הכיסוי בפוליסות הסטנדרטיות חושבו לפי ההוצאה המירבית שעלולה להיגרם לצולל בגין חילוץ, פינוי וטיפול בכל מקום בו יגיע לצלול.
רוב פוליסות ביטוח הצלילה הן לשנה מיום התשלום. קיימות גם פוליסות לתקופה קצרה של מס' ימים, המיועדות למי שיוצא לספארי צלילה למשל, ואינו מתכוון לצלול יותר באותה שנה. הפרמיה המשולמת לפוליסות אלו היא זולה מהפרמיה עבור פוליסה שנתית, אך בוודאי לא ביחס לאורך התקופה. יש פה גם סיכון מסוים, כמו למשל במקרה של שינוי תאריכי הספארי.
בהתאחדות הישראלית לצלילה מציעים בנוסף לפוליסה הרגילה גם חבילות מוזלות לזוג או למשפחת צוללים המשלמים יחדיו. קיימת גם פוליסה מוזלת לחיילים.
אבל הגורם החשוב ביותר בבחירת ביטוח הצלילה הוא אמינות המבטח. בסופו של דבר, איש לא מעוניין למצוא את עצמו במצב בו מסתבר לו ברגע האמת שהמבטח מנסה להתחמק מתשלום בתירוץ כזה או אחר.
ניסיונות לקבל המלצות במועדוני צלילה יעלו, באופן טבעי, המלצות על פוליסת הביטוח המשווקת ע"י המועדון. נסו לבדוק גם ברשת ואצל צוללים ותיקים לגבי רקורד של תשלום תביעות של המבטחים השונים.
בסופו של דבר, עם ביטוח צלילה, בדיוק כמו עם ציוד צלילה, אתם צריכים להיכנס למים כשאתם בטוחים שבמקרה הצורך כל המערכות יתפקדו היטב.
ואיפה אנחנו בסיפור?
ההתאחדות הישראלית לצלילה רואה בביטוח הצלילה את אחד מהשירותים החשובים שביכולתה לספק לחברי ההתאחדות. במהלך השנים עבדנו עם מס' חברות ביטוח, ביניהן רוב הפעילות בתחום ביטוח הצלילה, הכרנו את הנפשות הפועלות, את ההתנהלות העסקית, את מוסר התשלומים ועוד. חשוב לנו לשמור על מחיר סביר לתשלום השנתי עבור ביטוח צלילה בינלאומי, השווה לכל נפש, אך בעיקר חשוב לנו שחברי ההתאחדות יוכלו לישון בשקט, בידיעה שבמקרה של תאונת צלילה חלילה, יש על מי לסמוך.
בשנים אלו הצטברו עשרות מקרים של תאונות ואירועים בהם נדרש תשלום מצד חברת הביטוח לתאי לחץ ובתי חולים, בארץ וגם בחו"ל. עד היום שולמו כל התביעות ללא יוצא מן הכלל, במקרים מסוימים גם כאשר "האותיות הקטנות" יכלו לשמש כנגד המבוטח, אך החברה בחרה לשלם את התביעה במלואה.
ולאן הולך הכסף?
אך יש גם צד נוסף. התשלום השנתי לביטוח צלילה מכיל מס' מרכיבים. חלק ממנו היא הפרמיה המועברת לחברת הביטוח. אם רכשתם את הביטוח במועדון צלילה, סביר שהמועדון מקבל גם הוא חלק מן התשלום. שאר הכסף הוא הרווח של סוכן הביטוח, וזה כמובן לגיטימי.
אלא שצולל הרוכש פוליסת ביטוח צלילה באמצעות ההתאחדות הישראלית לצלילה אינו משאיר את כספו בכיסו של שום סוכן או מתווך. כסף זה מושקע חזרה בענף הצלילה, ע"י ארגון כנסים, תחרויות ואירועים, פיתוח מערכי הדרכה, עזרי לימוד וספרות מקצועית, ופיתוח אתרי צלילה באמצעות הטבעת כלי שיט.
הכסף שלך חוזר לים.