הטבועות של אשקלון
הטבועות של אשקלון
לרוב הצוללים בישראל "צלילה בצפון" משמע ראש הנקרה, חופי אכזיב והאוניות הטבועות של מפרץ חיפה ואילו "צלילה בדרום" פירושו – אילת. אז יש לי חדשות-ישנות שכדאי לזכור ולשנן: יש עוד סוג של "דרום" בארץ, והוא דוקא בים התיכון.
צלילה בדרום זה לא פיקניק. הרוחות שמגיעות לרוב מהגזרה הצפון-מערבית באזורנו "מרימות" גלים גבוהים בדרום הארץ והים לעתים קרובות לא משתף פעולה איתנו, הצוללים. גם כשהים שקט אין כאן הבטחות ולא ערבונות: הבוצה הסמיכה שמאפיינת את הקרקעית בעומק, כשהיא מורחפת אל גוף המים, יוצרת מסך עכור של חלקיקים זעירים שמאפשרים לראות אך את קצה הסנפיר של הבאדי ומותירות את שאר חלקיו לדמיון.
אבל כל שנה, כשהסתיו מתקרב לאזורנו ומתגנב גם אל הים התיכון, הראות משתפרת והמים נעשים צלולים ונקיים. הדגים באשקלון משפשפים את עיניהם ורואים שבעצם, יש להם בשכונה כמה אתרי צלילה לא רעים...
הסי-גארד - נסיכת הדרום
הסי-גארד, גולת הכותרת של צלילה בדרום הארץ וללא ספק אחד ה-wreck-ים המרשימים שלחופי ישראל, התחילה את חייה כאוניית הצלה במימיה הקרים של סקטולנד. בשנות ה-90 הועברה לישראל והועסקה בחקלאות ימית וכשיצאה מכשירות נקנתה על ידי ההתאחדות הישראלית לצלילה במטרה להפוך אותה לאתר צלילה. בשנת 2000 הוטבעה האוניה בסיוע מועדון צוללי הדרום, כ-3.5 ק"מ ממרינת אשקלון. כך יושבת לה הענקית על גבי קרקעית בעומק 30-34 מ'. בימים של ראות טובה, אפשר בזמן ההעמקה להבחין בלהקת אינטיאסים עצומה שחולפת מעל האוניה, אך נעלמת אל בכחול בהתקרב הצוללים. לחובבי הwreck-ים הצלילה לאורכה מרשימה מאד. הדלתות והמעברים הפנימיים אמנם נחסמו אבל פה ושם אפשר לבצע חדירות חלקיות אל חללים שיועדו לכך. אפשר למשל, להעמיק לתוך המחסנים בסיפון חרטום, או להציץ למסדרונות שבצד המבנה בירכתיים. כמובן שחובה להיות מצוידים בפנס חזק וטוב ובן זוג אחראי ומנוסה. על גבי הדפנות והסיפונים שפע חשופיות צבעוניות, בשלל מינים וצורות, חלקן מגיעות לגדלים מרשימים ביותר יחסית לחלזונות חסרי קונכייה. כך הצלילה בסי-גארד יכולה להיות צבעונית ומגוונת, גם כשהראות לא מרקיעה שחקים.
הגוררת חוגלה - בשולי התהילה
הגוררת חוגלה פחות מפורסמת משכנתה הצעירה ואולי דוקא, קצת, כן בכדי. מדובר בגוררת נמל ענקית שהוטבעה ב-1996, גם כן על ידי ההתאחדות הישראלית לצלילה ובסיוע חברת קצא"א.
היא מעט ותיקה יותר מהסי גארד, ולכן כבר הספיקה להיבנות סביבה חברה של בעלי חיים ישיבים, כגון מושבות של אלמוגים ים-תיכוניים או ספוגים גדולים וצבעוניים. ובין אלו מטיילות גם חשופיות צבעוניות. הגשר העצום של הגוררת פתוח בחלקו ומאפשר מעברים מרתקים (ולא מסוכנים) בגוף כלי השייט. עם קצת מזל, על הדפנות אפשר לפגוש בלובסטר הים תיכוני, הכפן הגושמני, או בדג דקר (לוקוס) גדול מידות, הנחבא מתחת לירכתיים.
אפשרויות צלילה נוספות באיזור
אתר העוגנים, שונית סלעית בעומק 12-14 מ', שבמקומות מסויימים מגיעה גם ל-6-7 מ' בלבד. באזור זה הונחו על ידי רשות העתיקות מספר ממצאים ארכיאולוגיים מאשקלון העתיקה, ביניהם עוגני אבן רבים, אבני ריחיים, מטילי עופרת ועוד.
לצוללים מנוסים במיוחד מציע המועדון צלילות לילה לאתרי אשקלון. כמובן שצלילת לילה מסירה, ועוד בעומק, לא מתאימה לכל אחד, אבל לדייבמאסטרים או צוללים עתירי נסיון - זו צריכה להיות חוויה מיוחדת.
למעוניינים בצלילת חוף קרובה, פארק אשקלון נמצא מספר ק"מ דרומית למרינה, הכניסה אליו בתשלום (על פי רכב). בחוף שלמרגלות הצוק של הפארק, מול סוכת המציל, ישנו מסלע טבעי לאורך החוף ובמרחק לא רב ממנו, המאפשר צלילת חוף רדודה (3-7 מ'). אם הראות בדרום משתפת פעולה אפשר להבחין כאן בשונית ים תיכונית טיפוסית על כל יושביה - סרטנים, תמנונים, מורנות ים-תיכוניות ועוד הפתעות.