אגדות מיקרונזיות
אגדות מיקרונזיות
קבוצת איי מיקרונזיה כוללת כ - 2000 איים הנמצאים בצפון מערב האוקיאנוס השקט, בין הפיליפינים לבין איי הוואי. מרבית האיים שטוחים, אך אחדים מתרוממים לגובה של מאות מטרים מעל פני המים. חלק מן האיים הם תוצאה של פעילות געשית אוקיאנית וחלק נגזרו מיבשת האם האסיאתית. ההתיישבות הראשונה באיי מיקרונזיה החלה, ככל הנראה, כ - 2000 שנה לפני הספירה והמתיישבים הגיעו לאיים דרך הים מאזור הפיליפינים ומאינדונזיה. בין האיים המיושבים נמנים: יאפ, קוסריי, פונפיי, טרוק, פלאו, גואם ועוד. החיים באיים קטנים ומבודדים הולידו מסורות שבטיות מרתקות ובהן שזור פסיפס עשיר של אגדות, סיפורים ואמונות, שהפכו לחלק בלתי נפרד מהתרבות האנושית באזור.
עץ פרי הלחם המכושף
פרי עץ הלחם, הנקרא גם "מאי", הוא אחד מהפירות הנאכלים ביותר באיי מיקרונזיה. פרי זה נמכר בשווקים כשהוא עטוף בעלים גדולים, דמויי אוזן פיל והוא נראה כמו "חבילה ירוקה". אגדות רבות נרקמו סביב עצים אלה, כמו למשל, האגדה על מילאד והעץ המכושף. מילאד, שהיתה נכדתו של לטמיקיאק, חיה על אחד האיים הקטנטנים שבקבוצת איי פלאו. לא הרחק מביתה, סמוך לקו המים בלגונה, גדל עץ פרי הלחם שהיה בעל גזע גדול וחלול. לעיתים קרובות היה גל ענק שוטף את העץ ומעלה דרך גזעו החלול דג גדול שהזין את תושבי הכפר במשך ימים אחדים. קנאתם של בני הכפרים הסמוכים, הביאה אותם יום אחד לכרות את העץ של מילאד, באמצעות גרזן העשוי מקונכיות. תושבי האי נענשו במהרה על חטא הקנאה. לאחר כריתת העץ הציפו מי האוקיינוס את פני האי, ששקע אל מתחת למים יחד עם יושביו. יש המספרים כי עד היום ניתן לראות בתוך הלגונה את שרידי עץ פרי הלחם הכרות.
כסף האבן של איי יאפ
בזמן העתיק נהגו הגברים של איי יאפ שבקבוצת איי קרולינה לצאת למסעות גילוי רחוקים וסקרנותם הובילה אותם למקומות נידחים ביותר באוקיינוס השקט. במהלך אחד מהמסעות האלה, הגיעו לאזור שהיה מרוחק כ - 250 מייל מאיי פלאו וגילו מערות ובהן מרבצים גדולים של אבן גיר. היאפים החרוצים גילו כי מאבן זו הם יכולים לחצוב מטבעות עגולים עם חור באמצעם ואלה הפכו, ברבות הימים, להיות כסף האבן היאפי המפורסם. במשך מאות שנים יצאו בני יאפ על גבי סירות קאנו אל מרבצי הגיר, שם חצבו את המטבעות הכבדים והביאו אותם חזרה אל כפריהם. במהלך מסעות אלה קרה לא אחת שסירות הקאנו התהפכו מפאת כובדן של המטבעות הגדולים, והמטען היקר יחד עם נושאיו עשו את דרכם האחרונה למצולות. ערכם של מטבעות אלה נקבע על פי איכות האבן ממנה היו עשויים ועל פי מידת המאמץ והסיכון שהיו כרוכים בהעברתם ליאפ. למבקר היום באיי יאפ צפויה חוויה מרשימה: מטבעות אבן רבים בגדלים שונים פזורים באי. למרות שהמטבע הרשמי של איי יאפ הוא הדולר האמריקאי, הרי שעד היום הם משתמשים בכסף האבן לצורך קניית רכוש.
סוד היווצרותם של איי פלאו
בזמן העתיק נולד לזוג שחי באחד האיים בן שגדל במהירות כה גדולה ואכל כל כך הרבה עד שהוריו נזקקו לעזרת בני הכפר בכדי להאכילו. הילד המשיך לגדול ולגדול ולא היה מסוגל לזוז ממקומו. בני הכפר בנו מעליו מבנה מיוחד בכדי להגן עליו מפני קרינת השמש החזקה והגשמים הרבים. לאחר חודשים רבים כבר היה גבוה יותר אף מעצי פרי הלחם ודקלי הקוקוס הגבוהים שגדלו באזור. מאחר ומלאי המזון בכפר הלך ואזל, החליטו בני הכפר, בעצת מנהיגם, להרוג את הילד לפני שיביא עליהם כליה. בכייה של האם לא עזר והם הרגו אותו באישון לילה בעזרת חציהם. חלקי גופו הענק של הילד התפזרו בכל אזור והפכו לאיים השונים שבקבוצת איי פלאו. למי שטס כיום מעל האזור הדרומי של האי פלאו נגלה מחזה מרהיב של איים קטנים דמויי פטרייה המוקפים במי האוקיינוס הכחולים. איונים קטנים אלה הם בוודאי בהונות רגליו של הילד, ששילם בחייו על תאבונו הבלתי מרוסן.