עשרה אובייקטים נחשקים לצילום
עשרה אובייקטים נחשקים לצילום
לקראת החגים הממשמשים ובאים עלינו לטובה, שיביאו איתם ודאי צוללים וצלמים רבים למפרצנו הקט, "מדור צילום" עורך רשימה של עשרת האובייקטים הנחשקים שניתן לצלם בחופי אילת. חלק מהסֵלֵבּס המקומיים ניתן לצילום בכל צלילה (בתנאי שיודעים היכן לאתרם) וחלק אחר ידרוש יחסים מצוינים עם אלילת המזל (או אל הים) החביבה עליכם. רשימה זו היא כמובן חלקית ומשקפת את הגיגי ליבו של הכותב בלבד. יחד אם זאת, יש לי תחושה חזקה שכל אחד מהצלמים הקוראים את מדורנו הצנוע, ישמח ללכוד את אחד הפריימים המתוארים להלן. עשרת הפריימים הנחשקים המתוארים בכתבה זו, מסודרים לפי גודלם הפיזי ולאו דווקא לפי מדד האטרקטיביות שלהם.
Mr. Big .1 - כריש לווייתן
כבמעשה כשפים, כמעט בכל שנה מתקבלים דיווחים בתקופת האביב על "דג בגודל של קרון רכבת" שנצפה קרוב לפני המים לאורך חופים שונים באילת. מדובר בדרך כלל בפרטים בגודל צנוע (יחסית לכריש לווייתן) בגודל של 4-6 מ' "בלבד".
טיפ לצילום: עברו לגור במים (בעיקר בחודשים אפריל-יולי), רתכו את העדשה הרחבה ביותר שלכם למצלמה וזכרו שהכרל"ו הוא זה שמוצא אתכם ולא להיפך. למרות גודלו וגמלוניותו לכאורה, אל תתפתו לרדוף אחרי הכרל"ו, הוא מהיר מדי עבורכם.
2. דולפין בר- מפגש עם מרקו
מזה שנה וחצי צוללים פוגשים בתדירות גבוהה דולפין בר חביב ותאב משחק שנמשך בעיקר לסנפירי צוללים. המפגשים האלה מתרחשים בעיקר חוף הצפוני (באזור הרכבים האמפיביים-מסעדה תת-מימית). גם במקרה זה מרקו הוא זה שימצא אתכם וייזום את המפגש.
טיפ לצילום: מרקו נוטה להגיע עד למרחק נגיעה מהצולל והדאגה היחידה שלכם היא (שוב) להצטייד בעדשת עין דג ולהימנע מליזום מגע פיזי עם הדולפין, למרות הפיתוי הכרוך בכך. מומלץ להרחיק את המבזקים ולכוונם מעט כלפי חוץ שכן מימי החוף הצפוני ונטייתו של מרקו להרחיף חול במשחקיו, עלולים ליצור החזרי אור (backscatters) שכדאי להימנע מהם.
3. להקת שרביטית הלהקות
בין יתר המציאות שניתן למצוא בחוף הצפוני באילת ניתן למצוא את להקת השרביטיות, שכפי ששמם מרמז, מונה בסביבות 200-300 פרטים. מספרים כאלה של שרביטיות שנעות בלהקה כה גדולה לא ראיתי אפילו בחופיים הנחשקים של סיני. גם להקה זאת נצפית תדיר באזור הרכבים האמפיביים בואכם המסעדה התת-מימית. בצלילה מוצלחת אחת ניתן לפגוש את מרקו ואת הלהקה המדוברת ולחייך כל שארית היום.
טיפ לצילום: ברגע שאיתרתם את הלהקה, צפו את דפוס תנועתה ומקמו עצמכם בהתאם במקום לרדוף אחריה. כדאי לנסות ולהימנע מהתנשפויות חריגות ותנועות חדות שיבריחו את הלהקה. מומלץ לכוון את פרמטרי הצילום מראש בהתאם לאור הקיים (עדיף בmode ידני) ולכוון את המבזקים לעוצמה גבוהה יחסית מכיוון שבד"כ הלהקה תשמור על מרחק בטחון של מטר או יותר.
4. להקת השח-ראשים
באזור הידוע בשם "שונית אום רשרש" הסמוך לחוף קיסוסקי התמקמה בשנה האחרונה להקת שחראשים. דגים מוזרים אלו שוחים בלהקה כשהם הפוכים וראשם כלפי מטה. איש אינו יכול לומר בוודאות מהיכן צצו, אך מדובר בתופעה מרתקת ודי נדירה בחופי הים האדום. השחראשים כאמור נעים בלהקה בסינכרוניזציה מושלמת ומוצאים הגנה קרוב לאלמוגים ולקיפודי-ים סמוך לקרקע.
טיפ לצילום: קל מאד לפספס את הלהקה בגלל שהדגים נוטים להסתתר ברגע שהם מבחינים באיום פוטנציאלי וכדאי לסרוק את השטח הרדוד באיטיות. לאחר שאותרו, ניתן להתרכז בדג או או שניים ולצלמם בעדשת מקרו אך האופציה הטובה יותר לטעמי היא לצלמם מקרוב בעזרת עדשה רחבה באורך מוקד בינוני ואפילו בעדשת עין דג.
5. פתיונאים, אנטנרים, חכאיים
מעבר להיותם יצורים ביזאריים, ומציפי מצלמות ידועים (אמונה טפלה אך לא משוללת יסוד לחלוטין), האנטרנרים מהווים אתגר צילומי שעיקרו באיתור הדג. האנטנר ניחן ביכולת הסוואה מיתולוגית שרק עין מיומנת תוכל לאתרו גם אם הוא ממוקם מתחת לאפנו. האנטנרים קיימים במגוון קשת צבעים רחבה החל מצבע אדום פרארי ועד שחור. "רואים את הספוג האדום הזה?" אז זהו שזה לא ספוג...
טיפ לצילום: כמעט כמו כל דג ש"תדגרו" עליו מספיק זמן ותשעממו אותו למוות, גם האנטנר יפהק בסופו של דבר. רק שפיהוק של אנטנר הוא פיהוק מכל הלב שמגיע למימדים מרשימים מאד. ולכן התאזרו בסבלנות, וגם זה יגיע.
6. דגים בתחנות ניקוי
הטבע האכזר לא חנן דגים בגפיים כדי להתגרד ולא באצבעות כדי לפלות טפילים. הפתרון היצירתי שדגים אימצו הוא התמסרות לנקאים שיבצעו את הפעולה הזו במקומם. ישנו הסכם שנחתם בלחיצת סנפיר בין הנקאי למטופל, על פיו הנקאי מקבל חסינות זמנית, מבצע את מלאכתו נאמנה ולרוב יוצא עם שלל צנוע ולא נטרף על ידי המטופל האימתני, מה שנקרא win-win situation. פעולת הנקאות יכולה להתבצע על ידי דגיגים כדוגמת הנקאי האילתי או על ידי סרטנים נקאים ונקייני פזיות. הדג מגיע לתחנה כזו שנמצאת לרוב מתחת לסלעים, אלמוגים, או בתוך כוכים, מתמקם ומתמסר לנקאי שמנקר את הטפילים, או אוסף רקמות מתקלפות עקשניות שמצויות באזורים שונים בגופו. מראה משובב ומרתק במיוחד הוא דג גדול (דקר, מורנה, זהרון וכו') שפוער את פיו לרווחה וזוכה לטיפול דנטאלי יסודי מנקאי אמיץ שמתרוצץ בפיו.
טיפ לצילום: זהו תחילה את תחנות הניקוי המאופיינות בנקאים המסתובבים חסרי מנוחה או חסילונים (שרימפס) שקבעו בו את הקליניקה שלהם והמתינו בסבלנות לדג המגיע לטיפול. שמרו על מרחק בטחון מתחנת הניקוי והניחו לאובייקטים להתרגל לנוכחותכם. כאשר הנקאי מתחיל במלאכתו ניתן לצמצם בהדרגה את המרחק לפעילות המתרחשת מולכם. היזהרו מהרחפת חול ושימו לב לכיוון מדויק של המבזקים מכיוון שרוב תחנות הניקוי ממוקמות לעיתים בתוך נקיקים שעלולים להפוך את פעולת התאורה למאתגרת במיוחד.
7. דיונונים
ניתן לצפות בדיונונים ברוב שעות היום כשהם נמצאים בעיקר סמוך לפני המים, אך הזמן הנכון ביותר לצלמם הוא בלילה מכיוון שהם נוטים להימשך לאור הפנס ולהתקרב למצלמה. הסיבה שהדיונונים נכנסו לרשימת ה-10TOP המכובדת הזו היא גם בעקבות נדירותם היחסית אך בעיקר בזכות יכולתם לספק מופע צבעים לילי מרהיב שנוטה להתחלף מדי מספר שניות.
טיפ לצילום: האתגר העיקרי בצילום דיונונים בלילה הוא לתפוס אותם באלומת הפנס כך שניתן יהיה לראותם בעינית ולפקס עליהם. הצטיידו בפנס פיקוס טוב וגייסו את כישורי ההארה של הבאדי שלכם. שימו לב להשתקפות של הדיונון מתחת לפני המים, שעשויה לשדרג את צילומכם, שכן לעיתים דיונונים נמצאים ממש צמוד לפני המים.
8. סוסוני ים
בשנים האחרונות ישנה הרגשה בקרב צלמים, שאילת הפכה להיות אימפריה בכמויות סוסוני הים הנצפים בה. עד לפני מספר שנים לצלם סוס ים באילת נחשב נדיר כמו לאתר נמר במדבר יהודה. יתכן שהסיבה למפגשים התכופים היא שהסוסונים היו שם תמיד ורק הצלמים הם אלו שלמדו להבחין בהם טוב יותר.
טיפ לצילום: חפשו את הסוסונים באזורים חוליים או מכוסים מרבדי דשא. הסוסונים אוהבים להתמקם ליד ראשי אלמוגים קטנים ושטוחים כשזנבם מלופף על קצה אלמוג או שיח. הסוסונים נוטים להפנות את חלקם האחורי לצלם ולכן יש לנסות ולשפר עמדה בתנועות איטיות וזהירות על מנת להשיג זווית צילום טובה יותר.
9. חסילונים אקזוטיים
למרות הנדירות היחסית במפגשים עם דגים גדולים, אילת יכולה בהחלט להיחשב מיני גן עדן מבחינת אובייקטים קטנים לצילום מקרו. ניתן למצוא באילת לא מעט חסילונים אקזוטיים שמאתגרים את הצלם.
החסילונים הללו זכו אלי לכינוי המחייב "אקזוטיים", בזכות המראה המרהיב שלהם והקושי באיתורם או צילומם, בגלל ביישנותם. לקבוצה הזו שייכים הקישוטית ההדורה (Harlequin shrimp) הניזונה מכוכבי ים, דיירית מלפפון הים (Emperor partner shrimp), נקיין השושנות (Squat ckeaner shrimp) וחסילון אלמוג שחור (Black coral shrimp), אשר משמו ניתן להסיק לגבי מקום מגוריו.
טיפ לצילום: למדו להכיר את המקומות שחסילונים וסרטנים שונים אוהבים להסתתר כדי למצוא אותם בקלות יחסית. יצורים זעירים אלה אינם אוהבים להיות חשופים ולכן למציאתם דרושים ידע ומידה ניכרת של סבלנות על מנת לצלמם בצורה טובה (ולא, צילום זנב אינו צילום טוב). עין מיומנת ופנס יעזרו במציאתם גם בשעות היום.
10. ביצים בתוך הפה
הכוונה בסצנה זו היא לא לענישה החביבה על מאפיונרים מאסכולות מסוימות, אלא לצילום של דגים כגון חשמנונים (Cardinalfish), אשר אצלם הזכרים נוטים לשמור בפיהם את הביצים שהוטלו על ידי בנות זוגם, עד לבקיעתן. מאז שפורסמו צילומים שמתעדים את התופעה הזו באילת (ולא חשוב כרגע על ידי מי...) לפני יותר משנה, צצו עשרות צילומים שמנציחים את התופעה המרתקת הזו. האתגר כאן הוא כמובן להראות את הביצים שבפה הדוגר במלאו תפארתם, כלומר בפה פתוח וככל שערמת הביצים גדולה יותר - מה טוב.
שלבי הדגירה מאופיינים במראה שונה של הביצים: החל מגוש ביצים קטן וחסר ייחוד דמוי איקרה (ללא המיונז כמובן) ועד למצב שבו ניתן להבחין בברור בעיניים של הדגיגונים העתידים לבקוע מהביצים.
טיפ לצילום: ניתן לאתר את נשאי הביצים די בקלות בעזרת פיהם התפוח מביצים. לאחר שאיתרתם את הנשא שנמצא בדרך כלל מתחת או צמוד לבלטי אלמוגים, הרגילו אותו לנוכחותכם, מקמו עצמכם בזווית טובה והביאו לידי ביטוי כל גרם של סבלנות שניחנתם בו. מדי מספר דקות הדג יבצע תנועות שיעול או פיהוק שנועדו לסדר את הביצים בפיו - זה הזמן לצלם.
* * *
כל אחד מעשרת הפריימים שתוארו בכתבה, ניתן לצילום בדרכים רבות, בעדשות שונות ובקומפוזיציות מגוונות. את היצירתיות אני משאיר בידיכם, כשהדמיון, כישוריכם וכמובן המזל, הן מגבלותיכם היחידות. כמובן שברשימה כזו אין אפשרות לכלול כל יצור שנצפה אי פעם בחופי אילת. אם אתם חושבים שנדיר לראות כריש לווייתן כאן ואצלנו, דמיינו את עצמכם עומדים פנים מול פנים מול שני דגי חרב ענקיים, מנטה אצילית שחולפת על פניכם בקלילות אופיינית, עמלץ אימתני או קורמורנים שצוללים לעומקים של 15 מ' על מנת לתפוס ארוחה דשנה. כל אלה נראו ונצפו במפרצנו הצנוע ויגרמו למיכל שלכם להתרוקן תוך דקות מרוב התרגשות. בהצלחה במפגשים רווי אדרנלין והכי חשוב, אל תשכחו ללחוץ על המחשף ברגע האמת!
צילום מס' 1
"שח-ראשים"
למרות מידע די מדוייק שקבלתי בנושא מיקומה של להקת השח-ראשים, עדיין לקח לי קרוב לשעה לאתרם, בעומק מטר וחצי בלבד. לפני הצלילה החלטתי להצטייד בעדשת עין דג ולקוות שיתאפשר לי להתקרב אליהם.
נתוני הצילום:
צמצם: f11
מהירות סגר: 1/125s
אסא: 100iso
ציוד: מצלמת ניקון D200, עדשת עין דג טוקינה 10-17 במארז של חברת IKELITE
שני מבזקי DS-125 מכוונים לרבע עוצמה
צילום מס' 2
"ביצים בפה"
לאחר מספר שעות שביליתי במחיצת הזוג החביב, הצלחתי לתפוס את הזכר מסדר את הביצים שבפיו. מטרתי הראשונית היתה לתפוס גם את הנקבה שברקע. הרקע החשוך הושג בזכות מהירות סגר גבוהה מהרגיל.
נתוני הצילום:
צמצם: f20
מהירות סגר: 1/400s
אסא: 280iso
ציוד: מצלמת ניקון D200 ועדשת ניקון 105מ"מ מקרו. במארז של חברת SEACAM
2 מבזקי DS125 מכוונים לעוצמה מלאה.
צילום מס' 3
"דקר בתחנת ניקוי"
הבחנתי בדקר שמסתובב חסר מנוחה ליד שרימפ נקאי באחת מתחנות הניקוי החביבות עלי בשמורה. תוך דקות מספר ולאחר איתותים ברורים של הדקר, החל השרימפ במלאכתו. הצילום צולם ממרחק קצר מאד של כ-20-30 ס"מ.
נתוני צילום:
צמצם: f16
מהירות סגר: 1/100s
אסא: 100iso
ציוד: מצלמת ניקון D200 ועדשת ניקון 105מ"מ מקרו. במארז של חברת SEACAM
2 מבזקי DS125 מכוונים לרבע עוצמה.