הצלילה הכי עמוקה בעולם
הצלילה הכי עמוקה בעולם
למה בכלל אנחנו צוללים? סביר להניח שכל אחד מאיתנו שינסה לענות על השאלה ימצא את עצמו משתמש במילים "חוויה", "אתגר", "סקרנות" וכדומה. הצורך למלא את הסיפוקים הללו שולח אותנו לכל פינות כדור הארץ וניתן לומר במידה רבה של ביטחון שבכל מקום שיש בו מים, תמצאו גם את מי שמוכן לצלול בהם. אם כך, איך זה יכול להיות שעוד לא צללתם בים המלח? דווקא תופעה ייחודית זו, המועמדת לרשימת שבעת פלאי הטבע של העולם, נזנחה על-ידנו ונשארה נחלתם של מספר חוקרים ומבצעים של עבודות תת-מימיות עבור מפעלי ים המלח. אבל מעכשיו כולם כבר יכולים.
תחילת הסיפור בשנה שעברה. אבי ברסלר, בעליה של חברת "ברסלר עבודות ימיות" מבצע כבר שנים את העבודות התת-מימיות עבור מפעלי ים המלח. בשנה שעברה הגיע למסקנה שאם הוא עדיין נהנה ואוהב את המקום אחרי כל השנים, חייבים להיות צוללים נוספים שהיו שמחים להתנסות בחוויה ייחודית ושונה כל-כך והחליט להציע צלילות תיירותיות בים המלח ולאפשר לכל המעוניין לצלול לעומק 420 מטר מתחת לפני הים. אבי פנה להתאחדות הישראלית לצלילה על-מנת לוודא שהחברה שלו תעמוד בכל הדרישות החוקיות בכדי להפוך למרכז צלילה מוכר. מכיוון שמדובר בצלילה בתנאים שונים מאוד מהצלילה הספורטיבית המוכרת, הדורשים בין השאר שימוש במסיכת פנים מלאה, הוחלט בהתאחדות להסדיר מערך הדרכה להשתלמות שתכשיר צוללים לביצוע הצלילה באופן בטוח. למעשה, נדרשנו לכתוב שני מערכי השתלמות חדשים: צלילה בים המלח וצלילה עם מסיכת פנים (full face).
צלילה בים המלח
הצלילה בים המלח באמת שונה לחלוטין מצלילה בכל מקום אחר. נכון, אין בעלי-חיים ושוניות אלמוגים או סלעים שאנו רגילים לראות במקומות אחרים. אבל ניתן לראות תופעות גיאולוגיות ייחודיות ואת שיכוב הקרקע מתחת למים, את התגבשות המלח בצורות פנטסטיות ונביעות מים מתוקים מקרקעית האגם המלוח הזה. מרבצי המלח והמינרלים יוצרים נוף סוריאליסטי כמעט - דומה הרבה יותר לנוף הררי מושלג מאשר לנוף תת-מימי רגיל. המלח מטעה ונראה כמו הררי נוצות או צמר גפן וניתן לטעות ולחשוב שאתה נמצא במפעל למילוי כריות. במציאות הוא קשה וחד מאוד ומסיבה זו מומלץ לצלול עם סרבל עבודה מעל לחליפת הצלילה.
מליחות המים הגבוהה מייצרת שני אפקטים חשובים מבחינתנו, הצוללים: ראשית, כוח ציפה חזק מאוד. למעשה, אם תרצו לרדת לצלול תזדקקו לכמות משקולות גדולה פי שלושה או ארבעה מזו שהתרגלתם אליה. שנית, לחץ הידרוסטטי גדול. כיוון שמליחות המים גבוהה פי עשרה לערך מזו של הים התיכון, משקלם גדול יותר ושינויי הלחץ בהעמקה גדלים בהתאם. בחישובי הדקומפרסיה לצלילה צריך להוסיף פקטור של כ- 30% גם לזמנים והעומקים שבטבלאות וגם לקצב העלייה בסיום הצלילה. גם לאחר הצלילה רצוי לבצע הפסקה ארוכה לצורך ניקוי מחנקן לפני שחוזרים לפעילות ומתחילים לטפס בחזרה.
בנוסף, המים חמימים למדי כמעט בכל ימות השנה ואינם מצריכים חליפה מלאה. אנחנו צללנו בפברואר והסתפקנו בחולצות לייקרה מתחת לסרבלים ולא חשנו בקור כלל. הדבר ממנו צריך להיזהר יותר מכול הוא חדירת מים לעיניים. אמנם, אין בכך סכנת חיים או נזק משמעותי אך מדובר באי-נעימות גדולה מאוד. מסיבה זו, הצלילות נעשות עם מסיכות מלאות (full face) ועל כך נרחיב עוד מעט. את המסכה מורידים רק לאחר ששטפנו את הפנים במים מתוקים. בשורה התחתונה, מדובר בחוויה מעניינת, שונה וייחודית מאלו שאנו מורגלים בהן, מעין שילוב של צלילה וספא. כמובן שלהשלמת החוויה ניתן להוסיף טיול באזור או לשהות באחד מבתי המלון הקרובים.
מסכת Full Face
כפי שכבר צוין, להשלמת המערך נוסף מערך הדרכה לצלילה בעזרת מסכה מלאה. זהו מערך נפרד העומד בפני עצמו ויכול לעניין צוללים רבים, גם אם ים המלח לא בכיוון שלהם.
המסכות המלאות החלו לחדור לשוק הצלילה הספורטיבית לפני מעט יותר מעשור. לפני כן זו היתה נחלתן של הצלילות המקצועיות והצבאיות בלבד. השינוי חל משני כיוונים. מצד היצרנים התחילו להשתמש בחומרים קלים נוחים וזולים יותר בייצור המסיכות ומצד הצוללים, כאשר חל זינוק בהתעניינות בצלילה מתקדמת ובצלילות ביעדים רחוקים ולעתים קרים מאוד צריך היה למצוא פתרון מתאים. המסכות הספורטיביות פשוטות ונוחות לשימוש יחסית לאחיותיהן המקצועיות. קל מאוד לחבר אליהן וסת ספורטיבי רגיל ולהחליף דרגות שניות, בחלקן אפילו תוך כדי הצלילה, משקלן קטן יותר והן פשוטות לתפעול ולתחזוקה.
מהם היתרונות ביחס למסכה הרגילה?
ראשית, כמובן שהמסכה שומרת על הפנים יבשות. הדבר מהווה יתרון ברור בשמירה על חום הגוף במים קרים ומקטין כמעט לחלוטין את אפשרות חדירת המים לעיניים ולפה. בנוסף, היא מאפשרת צלילה בבטחה עם עדשות מגע. כיוון שהדרגה השנייה מחוברת למסכה, איננו מחזיקים את הפיה בין השיניים ולכן יורד הלחץ מהשיניים ושרירי הלסת. בצלילות ארוכות נודעת חשיבות לעובדה זו. בנוסף, ניתן לחבר אליה צינורית שתייה ולשתות במהלך צלילה ארוכה. למסכות אלו ניתן לחבר אמצעי תקשורת, כך שבני הזוג יכולים לדבר ביניהם. לצלמים שביננו ישנם דגמים המאפשרים שליטה על כיוון פליטת הבועות כך שלא יפריעו, וגם שדה הראייה הרחב יכול להקל עליהם. מאמץ הנשימה נשלט ומבוקר יותר במסכות אלו ולכן קטן יותר וניתן לכוון אותו למידת המאמץ בו שרוי הצולל.
למי מיועדת המסיכה?
• צוללים טכניים המעוניינים להאריך את משך השהייה במים.
• צוללים מקצועיים וכל מי שמתעניין באפשרות להפוך את התחביב למקצוע.
• לצוללים במים קרים או למי שמתכנן לעשות זאת בעתיד (צלילות קרח למשל).
• כהשלמה לקורס חליפה יבשה.
• צלמים.
חשוב לציין כי דגמים שונים יתאימו לצרכים שונים ולכן חשוב להכיר את סוגי המסכות השונות לפני שבוחרים מסכה.
מה כוללת ההכשרה?
בחלק העיוני נלמד את הנושאים הבאים:
• היסטוריה של מסכות מלאות.
• ההבדלים בין מסכה רגילה למלאה.
• יתרונות וחסרונות בשימוש במסכה מלאה.
• סוגי מסכות.
• מבנה כללי ומבנה מפורט.
• צורת לבישה נכונה.
• בדיקות לפני הצלילה ובמהלך הכניסה למים.
• תקלות ומקרים ותגובות.
לאחר החלק העיוני, צוללים כמובן עם הציוד על-מנת להתנסות במה שלמדנו.
בסיום ההשתלמות מקבלים הצוללים תעודה מוכרת בינלאומית המעידה על ההשתלמות שעברו.