מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל פרטיות תנאים
English
שלום אורח, התחבר
תמונת אווירה

מגזין "צלילה" מס. 46

מתוך מגזין מס. 46, פורסם בספטמבר 2010
עד כמה שידוע למדע, כל בעלי החוליות, החל מדגים וכלה ביונקים, זקוקים לשינה רציפה בחלק ניכר מהיממה. בשגרה, חלק זה עשוי לחול ביום או בלילה ועולם הישנים מתחלק לפעילי יום-ישני לילה ולהיפך. כל אחד מאיתנו, שבחר להיות ער בשני חלקי היממה, על היבשה או מתחת למים, חווה זאת מניסיונו האישי.
מתוך מגזין מס. 46, פורסם בספטמבר 2010
סדרת התחשאים, הידועים גם בשם "סירנות הים", או "פרות הים", זו סדרה של בעלי-חיים אקווטיים וצמחוניים, המאכלסים ביצות, לגונות, נהרות, שפכי נהרות ואזורים מים חופיים. קיימים כיום כארבעה או חמישה מינים ומין נוסף התקיים עד לאחרונה, והוכחד במאה ה-18 בידי האדם בשל ציד יתר (ראו מסגרת טקסט). שמם הלועזי נגזר מהמיתולוגיה היוונית, ויש הטוענים שיורדי-ים גלמודים טעו בהם וחשבו אותם לבתולות-ים ולסירנות.
מתוך מגזין מס. 46, פורסם בספטמבר 2010
מאז ראשית ההיסטוריה הכתובה ניתן למצוא בתרבות האנושית עדויות על יונקים ימיים ועל הקשר עמם. עם זאת, ניתן לראות כי הדימוי של בע"ח אלה עבר שינויים משמעותיים לאורך ההיסטוריה. תחילתו במיתוסים אודות מפלצות ים דמוניות, המשכו במאות שנים של ציד, במהלכן מתהפכים יחסי הכוחות בין הצייד לניצוד, ועד ימינו, בהם הדימוי המרכזי של היונקים הימיים הוא של בעלי חיים מורכבים ואינטליגנטיים הנמצאים בסכנת הכחדה, שיש להגן עליהם ולשמרם.
מתוך מגזין מס. 46, פורסם בספטמבר 2010
מגיל צעיר הרגילו אותנו לחשוב שישנם בטבע חמישה חושים: ראייה, שמיעה, מישוש, טעם וריח, אבל האמת היא קצת אחרת.
מתוך מגזין מס. 46, פורסם בספטמבר 2010
אור ראשון, צוות חוקרים ומתנדבים מפליגים אל הים הפתוח בסירת גומי גדולה לחפש דולפינים. תסריט המזכיר סרט טבע המצולם בהוואי, בקריביים או באוסטרליה. במחמל"י – מרכז חקר, מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל - הפועל תחת חסות אקדמית של המכון ללימודי ים על שם ליאון רקאנטי באוניברסיטת חיפה, זו שגרת עבודה. פעם בשבוע, במידה שמצב הים מאפשר, אנו יוצאים לים לחקור את אוכלוסיות היונקים הימיים בים תיכון מול חוף ישראל.
מתוך מגזין מס. 46, פורסם בספטמבר 2010
במקומות רבים על פני כדור הארץ פועלים אנשי איכות הסביבה כדי להגן על מינים בסכנת הכחדה ולעצור ציד לא חוקי וניצול מוגזם של משאבי הטבע ובמיוחד של בעלי-חיים. אבל בקצה הדרומי של העולם, באוקיינוס העוטף את יבשת אנטארקטיקה, מתרחשת כבר מספר שנים מלחמה של ממש. שתי ספינות גבוהות ושחורות, עם דפנות ברזל עבות ודגלים המאזכרים את ה"ג'ולי רוג'ר" המפורסם של שודדי-הים, נהוגות על-ידי פעילים אמיצים שמקדישים את חייהם להגנה על הלווייתנים, עומדות לבדן מול צי של ציידי לווייתנים יפנים, המלווים באוניות משמר חמושות המאבטחות את פעילותם. ארגון סי-שפרד מנהל את אחד המאבקים הישירים והנועזים ביותר מול הציד המתועב ביותר, ומאבקם המתועד והמתוקשר ידוע בשם "מלחמות הלווייתנים".
מתוך מגזין מס. 46, פורסם בספטמבר 2010
מבין כל האזורים הימיים בעולם, הים האדום עדיין נחשב לאחד האזורים הפחות מופרעים מבחינה סביבתית. זהו אזור ימי מבודד יחסית ומכיל תנאים סביבתיים מיוחדים הכוללים מצד אחד מים רדודים בקרבת החוף ומדף יבשת תלול במיוחד הצולל עד לעומקים של למעלה מ-2,000 מטרים באזורים מסוימים. התנאים המיוחדים הללו אפשרו התפתחות של מגוון רחב של גומחות מחיה אקולוגיות המהוות בית גידול ליצורים ימיים רבים. מינים ימיים רבים הינם ייחודיים לים האדום – אנדמיים - ולא נמצאים בשום מקום אחר בעולם ועל כן עלינו לדאוג לשמר את הים הזה לעתיד ילדינו והעולם כולו.
מתוך מגזין מס. 46, פורסם בספטמבר 2010
מגוון יונקים - ובהם טורפים רבים - יודעים להשיג את מזונם במים. הדובים החומים צדים סלמון, מיני חתוליים צדים דגים שונים ועוד. יותר מכך, כל הטורפים מקרב היונקים יודעים לשחות כמעט מלידה. אבל רק חלק מבעלי החיים הללו בחר לבלות במים את כל חייו, או לפחות לתלות בהם את קיומו. ולא רק זאת, אלא במי מלח - מי הים. ישנן קבוצות בעלי-חיים שבחרו לשהות בים כל חייהם, כמו הלווייתנאים והתחשאים וישנם כאלה שבחרו לבלות בים את רוב זמנם, כמו הסנפיר-רגליים (מכונים גם "טורפי-הים") - כלבי-הים, אריות-הים, דובי-הים והניבתנים.
מתוך מגזין מס. 46, פורסם בספטמבר 2010
הדולפינים והלווייתנים הם לא היונקים הימיים היחידים. קבוצה גדולה ומכובדת של טורפים ימיים נכללת אף היא ביונקים הימיים ומונה כרבע ממספר מיני היונקים הימיים החיים בעולם (126 מינים בכל הקבוצות ביחד). משפחת-העל "הטורפים הימיים" נקראת בלטינית Pinnipedia ומשמעות השם היא "סנפיר-רגליים", על שם סנפיריהם הקדמיים והאחוריים שמקורם האבולוציוני הוא רגליים קדמיות ואחוריות. מיני הסדרה הזו טורפים דגים ותמנונים וכוללים את משפחת כלבי-הים (Phocidae), אוטריים (Otariidae) – אריות-הים ודובי-הים ("כלבי-ים פרוותיים") - וסוסי הים (Odobenidae).
מתוך מגזין מס. 46, פורסם בספטמבר 2010
אחד הדברים המאפיינים ביותר את הלווייתנאים הוא היותם חיות עדר בעלי קשרים חברתיים הדוקים. רובם ככולם הם חיות בעלות ניידות גבוהה, המבלות את כל חייהן, החל מרגע הלידה, בסביבה הימית.
מתוך מגזין מס. 46, פורסם בספטמבר 2010
ידוע לנו מממצאי מאובנים שהיונקים – כל היונקים - התפתחו ביבשה וחלקם הסתגלו מחדש לחיים במים. הם עשו כן לפחות שבע פעמים במהלך האבולוציה. צאצאיהם של חמישה מתוך המסתגלים עדיין חיים כיום ומייצגים חמש קבוצות שונות של יונקים ימיים, ושניים נכחדו. בעוד שכל אחת מקבוצות היונקים שחזרו לחיים במים מציגה אדפטציות (התאמות אבולוציוניות) שונות, הרי שישנם גם מאפיינים הסתגלותיים הדומים בכל הקבוצות, ביניהם גוף הידרודינמי, שינויים בשלד ועוד.
חולצת טריקו נוסטלגית!
עכשיו בחנות!
חולצת טריקו נוסטלגית!
חזר למלאי! חולצת טריקו קצרה עם לוגו הדג היהודי צבע לבן מידות 16, S-3XL
לרכישה ולמידע נוסף >
רכישת ביטוח צלילה + תשלום דמי חבר הכל במקום אחד
ביטוח צלילה!
רכישת ביטוח צלילה + תשלום דמי חבר הכל במקום אחד
ההתאחדות הישראלית לצלילה רואה בביטוח הצלילה את אחד מהשירותים החשובים שביכולתה לספק לחברי ההתאחדות. זכרו שכשאתם רוכשים ביטוח צלילה דרך ההתאחדות הישראלים לצלילה אתם תורמים לפיתוח ענף הצלילה
לרכישת ביטוח צלילה או תשלום דמי חבר >